Εύκολες συνταγές

Συνταγή κέικ κακάο και βανίλιας

Σχετικά με τη συνταγή

Αποδεθείτε στον απολαυστικό συνδυασμό κακάο και βανίλιας με αυτήν την εξαιρετική συνταγή για κέικ κακάο και βανίλιας. Αυτό το λαχταριστό επιδόρπιο είναι μια τέλεια ισορροπία ανάμεσα στην πλούσια γεύση σοκολάτας και τις αρωματικές νότες βανίλιας, δημιουργώντας ένα κέικ που είναι ταυτόχρονα παρακμιακό και ανακουφιστικό. Η υγρή και τρυφερή υφή του κέικ θα σας αφήσει να λαχταρείτε για περισσότερο. Είτε πρόκειται για μια ειδική περίσταση είτε απλώς για μια απόλαυση για τον εαυτό σας, αυτή η συνταγή σίγουρα θα εντυπωσιάσει!

Συστατικά

<πίνακας>
<κεφάλι>

Ποσότητα
Συστατικό

2 φλιτζάνια
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 ½ φλιτζάνι
Ζάχαρη κρυσταλλική

¾ φλιτζάνι
Άγλυκο κακάο σε σκόνη

2 κουταλάκια του γλυκού
Μπέικιν πάουντερ

1 κουταλάκι του γλυκού
Μαγειρική σόδα

½ κουταλάκι του γλυκού
Αλάτι

1 φλιτζάνι
Γάλα

½ φλιτζάνι
Φυτικό λάδι

2 μεγάλα
Αυγά

2 κουταλάκια του γλυκού
Εκχύλισμα βανίλιας

1 φλιτζάνι
Βραστό νερό

Εργαλεία και συστατικά που θα χρησιμοποιηθούν για τη συνταγή

Για να ετοιμάσετε αυτό το απολαυστικό κέικ κακάο και βανίλιας, συγκεντρώστε τα ακόλουθα εργαλεία και συστατικά:

  • Μπολ ανάμειξης (μεγάλου και μεσαίου μεγέθους)
  • Χτυπήστε ή ηλεκτρικό μίξερ
  • Μεζούρες και κουτάλια
  • Κοσκινίστε ή κόσκινο
  • Σπάτουλα
  • Στρογγυλές φόρμες για κέικ 9 ιντσών (2)
  • Περγαμηνόχαρτο
  • Σχάρα ψύξης
  • Συρμάτινο κόφτη κέικ ή οδοντωτό μαχαίρι
  • Πικάπ για κέικ (προαιρετικό αλλά χρήσιμο για το πάγωμα)
  • Σπάτουλα όφσετ (για το πάγωμα)
  • Πιάτο κέικ ή πιατέλα σερβιρίσματος
  • Κάκαο σε σκόνη (για ξεσκόνισμα, προαιρετικό)
  • Προαιρετικά διακοσμητικά: τρίμματα σοκολάτας, φρέσκα μούρα ή βρώσιμα λουλούδια

Προετοιμασία

1. Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 350°F (175°C) και λαδώστε τις φόρμες του κέικ. Στρώστε το κάτω μέρος με λαδόκολλα για εύκολη αφαίρεση.
2. Σε ένα μεγάλο μπολ, κοσκινίστε μαζί το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, τη σκόνη κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. Αφήστε στην άκρη.
3. Σε ένα μεσαίου μεγέθους μπολ, χτυπήστε μαζί την κρυσταλλική ζάχαρη, το γάλα, το φυτικό λάδι, τα αυγά και το εκχύλισμα βανίλιας μέχρι να ενωθούν καλά.
4. Προσθέστε σταδιακά τα υγρά υλικά στα ξηρά υλικά, ανακατεύοντας μέχρι το κουρκούτι να γίνει λείο και να ανακατευτεί καλά.
5. Ρίχνουμε προσεκτικά το βραστό νερό και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει πιο αραιό το κουρκούτι. Μην ανησυχείτε. αυτό είναι αναμενόμενο!
6. Μοιράζετε τη ζύμη ομοιόμορφα ανάμεσα στις προετοιμασμένες φόρμες του κέικ, λειάνοντας τις κορυφές με μια σπάτουλα.
7. Τοποθετήστε τα ταψιά στον προθερμασμένο φούρνο και ψήστε για 30-35 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που έχετε τοποθετήσει στο κέντρο.
8. Μόλις ψηθούν, βγάζουμε τα κέικ από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν στα ταψιά για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, τα μεταφέρετε σε μια σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.

Χρόνος προετοιμασίας

Η προετοιμασία αυτού του υπέροχου κέικ κακάο και βανίλιας διαρκεί περίπου 15 λεπτά για να μαζευτούν τα υλικά και περίπου 30-35 λεπτά για το ψήσιμο. Ο συνολικός χρόνος προετοιμασίας είναι περίπου 45-50 λεπτά. Θυμηθείτε, τα καλά πράγματα έρχονται σε αυτούς που περιμένουν!

Συμβουλές για την προετοιμασία της συνταγής, πώς να μαγειρέψετε

– Το κοσκίνισμα των ξηρών συστατικών βοηθά στη δημιουργία πιο λείας υφής στο κέικ σας και διασφαλίζει την ομοιόμορφη κατανομή των διογκωτικών παραγόντων.
– Όταν προσθέτετε το βραστό νερό στο κουρκούτι, μην ανησυχείτε αν φαίνεται αραιό. Το ζεστό νερό βοηθά στη δημιουργία μιας υγρής και τρυφερής ψίχας.
– Για να επιτύχετε μια ομοιόμορφη επιφάνεια στα κέικ σας, χτυπήστε απαλά τις γεμισμένες φόρμες για κέικ στον πάγκο μία ή δύο φορές πριν το ψήσετε για να απελευθερώσετε τυχόν φυσαλίδες αέρα.
– Αφήστε τα κέικ να κρυώσουν στα ταψιά για 10 λεπτά πριν τα μεταφέρετε σε μια σχάρα. Αυτός ο χρόνος ανάπαυσης βοηθά τα κέικ να διατηρήσουν το σχήμα τους κατά την αφαίρεση.
– Για μια επιπλέον πινελιά, μπορείτε να ξεσκονίσετε ελαφρά το πάνω μέρος του κέικ με σκόνη κακάο ή να το διακοσμήσετε με τρίμματα σοκολάτας, φρέσκα μούρα ή βρώσιμα λουλούδια.

Διατροφικές αξίες ανά μερίδα

<πίνακας>
<κεφάλι>

Θρεπτικό
Ποσό ανά μερίδα

Θερμίδες
350

Συνολικό Λίπος
16g

Κορεσμένα λιπαρά
3g

Χοληστερόλη
40 mg

Νάτριο
250 mg

Υδατάνθρακες
50 g

Ίνα
2g

Σάκχαρα
31 g

Πρωτεΐνη
5 g

Απαιτήσεις υπηρεσιών και παρουσίασης, πλευρικές εναλλακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Για να σερβίρετε αυτό το υπέροχο κέικ κακάο και βανίλιας, μπορείτε να ακολουθήσετε αυτές τις προτάσεις:

  1. Μόλις τα κέικ κρυώσουν εντελώς, αφαιρέστε προσεκτικά το λαδόκολλα από το κάτω μέρος κάθε στρώσης.
  2. Τοποθετήστε μια στρώση κέικ σε πιατέλα κέικ ή πιατέλα σερβιρίσματος. Εάν θέλετε, μπορείτε να ισοπεδώσετε το πάνω μέρος του κέικ χρησιμοποιώντας ένα συρμάτινο κόφτη για κέικ ή ένα οδοντωτό μαχαίρι για πιο ομοιόμορφη παρουσίαση.
  3. Απλώστε μια γενναιόδωρη στρώση από το αγαπημένο σας γλάσο πάνω από την πρώτη στρώση κέικ. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κλασική βουτυρόκρεμα σοκολάτας, κρέμα τυριού βανίλια ή οποιοδήποτε άλλο γλάσο που ταιριάζει καλά με γεύσεις κακάο και βανίλιας.
  4. Τοποθετήστε προσεκτικά τη δεύτερη στρώση κέικ πάνω από την παγωμένη, φροντίζοντας να ευθυγραμμίζεται με την κάτω στρώση.
  5. Πατήστε το πάνω μέρος και τα πλαϊνά του κέικ με το υπόλοιπο γλάσο, χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα offset για να δημιουργήσετε ένα λείο και ομοιόμορφο φινίρισμα. Μη διστάσετε να γίνετε δημιουργικοί με διακοσμητικούς στροβίλους ή μοτίβα!
  6. Μόλις γίνει παγωμένο, μπορείτε να ξεσκονίσετε το πάνω μέρος του κέικ με λίγο σκόνη κακάο για μια κομψή πινελιά ή να προσθέσετε πρόσθετα διακοσμητικά όπως τρίμματα σοκολάτας, φρέσκα μούρα ή βρώσιμα λουλούδια.
  7. Σερβίρετε γενναιόδωρες φέτες από αυτό το απολαυστικό κέικ κακάο και βανίλιας σε πιάτα γλυκού, συνοδευόμενες από μια μπάλα παγωτό βανίλια ή μια κούκλα σαντιγί αν θέλετε. Ο συνδυασμός ζεστού κέικ και κρύου κρεμώδους συνοδευτικού είναι απλά θεϊκός!

Όσον αφορά τις πλευρικές εναλλακτικές, μπορείτε να σερβίρετε αυτό το κέικ με μια ποικιλία επιλογών. Τα φρέσκα μούρα όπως τα σμέουρα, οι φράουλες ή τα βατόμουρα αποτελούν μια απολαυστική και πολύχρωμη προσθήκη. Ένα ψιλόβροχο σάλτσα σοκολάτας ή σιρόπι καραμέλας μπορεί επίσης να βελτιώσει τη γεύση και την παρουσίαση. Για μια νότα κομψότητας, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να σερβίρετε το κέικ με μια κρέμα κρέμας με φασόλια βανίλιας ή μια μικρή μπάλα χειροποίητο gelato σε συμπληρωματικές γεύσεις.

Συνθήκες αποθήκευσης

Για να διατηρήσετε το κέικ σας με κακάο και βανίλια φρέσκο ​​και νόστιμο, ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες αποθήκευσης:

  • Αν υπάρχουν υπολείμματα, αποθηκεύστε το κέικ σε αεροστεγές δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου για έως και 2 ημέρες.
  • Για μακροχρόνια αποθήκευση, τυλίξτε τα στρώματα του κέικ ξεχωριστά σε πλαστική μεμβράνη ή τοποθετήστε τα σε αεροστεγή δοχεία. Βάλτε στο ψυγείο για έως και 1 εβδομάδα.
  • Αν έχετε ήδη παγώσει ολόκληρο το κέικ, καλύψτε το χαλαρά με πλαστική μεμβράνη και βάλτε το στο ψυγείο. Καταναλώστε εντός 3-4 ημερών.
  • Πριν σερβίρετε το κέικ που έχει απομείνει με απλή ψύξη, αφήστε το να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 30 λεπτά για να αποκαταστήσετε τη βέλτιστη υφή και τις γεύσεις του.

Οφέλη για την υγεία των συστατικών που χρησιμοποιούνται

Ενώ απολαμβάνουμε την απολαυστική γεύση αυτού του κέικ κακάο και βανίλιας, αξίζει να σημειώσουμε ορισμένα πιθανά οφέλη για την υγεία των βασικών συστατικών του:

  1. Κάκαο σε σκόνη: Το κακάο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και στην προστασία από ορισμένες ασθένειες. Μπορεί επίσης να συμβάλει στην υγεία της καρδιάς και να βελτιώσει τη διάθεση λόγω της περιεκτικότητάς του σε φλαβονοειδή και ενώσεις που ενισχύουν τη σεροτονίνη.
  2. Εκχύλισμα βανίλιας: Η βανίλια έχει συσχετιστεί με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μπορεί να έχει ηρεμιστικά αποτελέσματα και να ενισχύσει την πνευματική απόδοση. Επιπλέον, η βανίλια περιέχει μικρές ποσότητες μετάλλων όπως κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο.
  3. Αυγά: Τα αυγά είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, βιταμινών και μετάλλων υψηλής ποιότητας. Παρέχουν απαραίτητα αμινοξέα και θρεπτικά συστατικά όπως η χολίνη, η οποία υποστηρίζει την υγεία του εγκεφάλου. Ωστόσο, άτομα με διατροφικούς περιορισμούς ή αλλεργίες θα πρέπει να εξετάσουν κατάλληλες εναλλακτικές λύσεις.
  4. Γάλα: Το γάλα είναι μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου, βιταμινών D, B12 και ριβοφλαβίνης. Προωθεί γερά οστά και δόντια, υποστηρίζει τη μυϊκή λειτουργία και συμβάλλει στη συνολική διατροφή.
  5. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις: Αν και το αλεύρι για όλες τις χρήσεις δεν είναι ιδιαίτερα πυκνό σε θρεπτικά συστατικά, χρησιμεύει ως βασικό συστατικό στο ψήσιμο. Το μέτρο και η ισορροπία στην κατανάλωση είναι βασικά.

Παρόμοιες συνταγές

Εάν σας αρέσει ο συνδυασμός κακάο και βανίλιας, μπορεί να σας αρέσουν και αυτές οι παρόμοιες συνταγές:
– Chocolate Vanilla Swirl Cupcakes: Μια απολαυστική ανανέωση στις κλασικές γεύσεις, αυτά τα cupcakes διαθέτουν μαρμάρινο σχέδιο από κουρκούτι σοκολάτας και βανίλιας, που ολοκληρώνεται με ένα υπέροχο γλάσο.
– Πουτίγκα κακάο και βανίλιας: Αφεθείτε στην κρεμώδη γεύση μιας πουτίγκας με κακάο και βανίλια, ιδανική για ένα ανακουφιστικό επιδόρπιο ή σνακ.
– Chocolate Vanilla Swirl Ice Cream: Δροσιστείτε με αυτό το λαχταριστό παγωτό, με κορδέλες από πλούσια σοκολάτα και απαλές γεύσεις βανίλιας που εναρμονίζονται υπέροχα.

Πηγές τροφίμων Έμπνευση για τη συνταγή

Αυτή η απολαυστική συνταγή κέικ με κακάο και βανίλια εμπνέεται από διάσημους ζαχαροπλάστες και αρτοποιούς που έχουν κατακτήσει την τέχνη της δημιουργίας ακαταμάχητων γλυκών. Αξιοσημείωτα ονόματα στον γαστρονομικό κόσμο, όπως οι Pierre Hermé, Dominique Ansel και Christina Tosi, έχουν αφήσει το στίγμα τους στις δημιουργίες ζαχαροπλαστικής και συνεχίζουν να εμπνέουν επίδοξους σεφ και αρτοποιούς σε όλο τον κόσμο. Η αφοσίωσή τους στην ισορροπία γεύσης, τις καινοτόμες τεχνικές και τις καλλιτεχνικές παρουσιάσεις χρησιμεύει ως σταθερή πηγή έμπνευσης για συνταγές όπως αυτή.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button