Εύκολες συνταγές

Συνταγή ψωμιού με μπαγκέτα με προζύμι

Σχετικά με τη συνταγή

Προετοιμαστείτε για μια εξαιρετική γαστρονομική περιπέτεια με αυτή την απολαυστική συνταγή για ψωμί με μπαγκέτα με προζύμια. Αυτό το κλασικό γαλλικό ψωμί θα καταπλήξει τους γευστικούς σας καλούς με την τραγανή κρούστα και το απαλό, πικάντικο εσωτερικό του. 🥖✨

Συστατικά

<πίνακας>
<κεφάλι>

Συστατικά
Ποσότητα

Αλεύρι για ψωμί
500 g

Νερό
350 ml

Ενεργό προζύμι
150 g

Αλάτι
10 g

Εργαλεία και συστατικά που θα χρησιμοποιηθούν για τη συνταγή

Για να δημιουργήσετε αυτό το αριστούργημα, θα χρειαστείτε μερικά συστατικά και συστατικά:

  1. Ένα μεγάλο μπολ ανάμειξης 🍜
  2. Μεζούρες και κουτάλια 🥄🥛
  3. Ζυγαριά κουζίνας ⚖️
  4. Πλαστική μεμβράνη ή καθαρή πετσέτα κουζίνας 🧺
  5. Ένα κοφτερό μαχαίρι 🔪
  6. Πέτρα ψησίματος ή ταψί 🥐
  7. Χαρτί περγαμηνής ή καλαμποκάλευρο για ξεσκόνισμα ✨

Προετοιμασία

  1. Στο μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι για το ψωμί και το νερό.
  2. Ανακατεύουμε το ενεργό προζύμι μέχρι να ενσωματωθεί.
  3. Καλύψτε το μπολ με πλαστική μεμβράνη ή μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και αφήστε το να ξεκουραστείτε για 30 λεπτά. Αυτό επιτρέπει στο αλεύρι να ενυδατωθεί και βοηθά στην ανάπτυξη της γλουτένης.
  4. Μετά από 30 λεπτά, πασπάλισε ομοιόμορφα το αλάτι πάνω από τη ζύμη και διπλώστε την απαλά για να ενσωματωθεί.
  5. Εκτελέστε μια σειρά διατάξεων και πτυχών κάθε 30 λεπτά για τις επόμενες 2 ώρες. Βρέξτε τα χέρια σας για να μην κολλήσουν.
  6. Πλάθετε τη ζύμη σε μπαγκέτα διπλώνοντας τα πλαϊνά προς τα μέσα και τυλίγοντάς την σφιχτά.
  7. Η διαμορφωμένη ζύμη σε ένα ταψί με επένδυση περγαμηνής ή σε μια πέτρα ψησίματος με σκόνη.
  8. Χτυπήστε το επάνω μέρος της μπαγκέτας με ένα κοφτερό μαχαίρι για να επιτρέψετε την επέκταση κατά το ψήσιμο και να δημιουργήσετε ένα όμορφο σχέδιο.
  9. Καλύψτε τη ζύμη με πλαστική μεμβράνη ή μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και αφήστε τη να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου για 3-4 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  10. Προθερμάνετε το φούρνο στους 450°F (230°C) με την πέτρα ψησίματος μέσα για να δείτε την ομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας.
  11. Μεταφέρετε προσεκτικά τη φουσκωμένη μπαγκέτα στην προθερμασμένη πέτρα ψησίματος ή ταψί.
  12. Ψήνουμε για 25-30 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα η κρούστα.
  13. Βγάζετε από το φούρνο και αφήνετε να κρυώσετε σε σχάρα πριν το κόψετε.

Χρόνος προετοιμασίας

Ο συνολικός χρόνος προετοιμασίας αυτής της απολαυστικής συνταγής με μπαγκέτα με προζύμια είναι περίπου 8-9 ώρες, συμπεριλαμβανομένων των περιόδων ανάπαυσης και φουσκώματος. Ο ενεργός χρόνος hands-on είναι περίπου 30 λεπτά.

Συμβουλές για την προετοιμασία της συνταγής, πώς να μαγειρέψετε

  • Χρησιμοποιήστε αλεύρι ψωμιούς καλής ποιότητας για βέλτιστα αποτελέσματα. Θα παρέχει την απαραίτητη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη για μαστιχωτή υφή.
  • Διατηρήστε την ενυδάτωση της ζύμης χρησιμοποιώντας νερό σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Ο ορεκτικός για προζύμια πρέπει να είναι ενεργός και να αφρίζει πριν τον ενσωματώσει στη ζύμη.
  • Το δίπλωμα της ζύμης κατά τη διάρκεια της ζύμωσης ενισχύει τη γλουτένη, με αποτέλεσμα την καλύτερη δομή.
  • Για να πετύχετε μια τραγανή κρούστα, δημιουργήστε ατμό στο φούρνο, τοποθετώντας ένα τηγάνι γεμάτο με ζεστό νερό στην κάτω σχάρα.
  • Πειραματιστείτε με διαφορετικά μοτίβα στα μπαγκέτα για να προσθέσετε μια προσωπική πινελιά στην παρουσίασή σας.

Διατροφικές αξίες ανά μερίδα

<πίνακας>
<κεφάλι>

Θρεπτικό
Ποσότητα

Θερμίδες
180

Υδατάνθρακες
36g

Πρωτεΐνη
6g

Παχιά
0g

Ίνα
2g

Απαιτήσεις υπηρεσιών και παρουσίασης, πλευρικές εναλλακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Σερβίρετε το φρέσκο ​​ψωμί μπαγκέτας με προζύμια ως απολαυστικό συνοδευτικό σε διάφορα πιάτα. Συνδυάζεται με σούπες, σαλάτες ή μπορείς να υπεροχοποιήσεις μόνο του. Για μια επιπλέον πινελιά, ετοιμαστείτε ένα απλό ελαιόλαδο εμποτισμένο με βότανα για εμβάπτιση. Επιπλέον, μπορείτε να προσαρμόσετε την μπαγκέτα σας προσθέτοντας γαρνιτούρες όπως σουσάμι, παπαρουνόσπορο ή θαλασσινό αλάτι πριν το ψήσιμο.

Συνθήκες αποθήκευσης

Για να διατηρήσεις το ψωμί σου με φρέσκο, να αποθηκεύσεις σε μια χάρτινη σακούλα ή να το χαλαρώσεις σε μια καθαρή πετσέτα κουζίνας σε θερμοκρασία δωματίου. Αποφύγετε να αποθηκεύσετε σε πλαστική σακούλα, γιατί μπορεί να γίνει υγρή κρούστα. Καταναλώστε μέσα σε 1-2 ημέρες για την καλύτερη γεύση και υφή. Μπορείτε επίσης να παγώσετε την μπαγκέτα τυλίγοντα την σφιχτά σε πλαστική μεμβράνη και τοποθετώντας την σε σακούλα κατάψυξης. Ξεπαγώστε σε θερμοκρασία δωματίου όταν είστε έτοιμοι να το βάλετε.

Οφέλη για την υγεία των συστατικών που διαφήμιση

Η σακούλα με προζύμι

Οφέλη για την υγεία των συστατικών που διαφήμιση (συνέχεια)

Η συνταγή του ψωμιού με μπαγκέτα με προζύμι προσφέρει πολλά για την υγεία λόγω των συστατικών της:

  1. Αλεύρι ψωμιού: Παρέχει απαραίτητους υδατάνθρακες και πρωτεΐνες, οι οποίες είναι σημαντικές για την παραγωγή ενέργειας και την ανάπτυξη των μυών.

  2. Νερό: Η διατήρηση της ενυδάτωσης είναι ζωτικής σημασίας για τη υγεία και το νερό βοηθά στη διατήρηση των σωστών σωματικών λειτουργιών και της πέψης.

  3. Ενεργός εκκινητής προζύμης: Η ζύμωση με προζύμη ενισχύει το διατροφικό προφίλ του ψωμιού διασπώντας τη γλουτένη και αυξάνοντας τη διάθεση μετάλλων. Συμβάλλει επίσης στην καλύτερη θέση και στην υγεία του εντέρου.

  4. Αλάτι: Αν και το αλάτι πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, προσθέτει γεύση στο ψωμί και βοηθά στην ισορροπία των ηλεκτρολυτών στο σώμα.

Συνολικά, η απόλαυση αυτού του ψωμιού μπαγκέτας με προζύμια μπορεί να είναι μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής και να συμβάλει σε μια υγιεινή διατροφική εμπειρία.

Παρόμοιες συνταγές

Εάν σας αρέσει η συνταγή για ψωμί με μπαγκέτα με προζύμια, μπορεί να σας αρέσουν και αυτές οι παραλλαγές:

  1. Μπαγκέτα με προζύμι ολικής αλέσεως: Αντικαταστήστε το μισό αλεύρι ψωμιού με αλεύρι ολικής αλεύσεως για πρόσθετες φυτικές ίνες και γεύση ξηρών καρπών.

  2. Μπαγκέτα με προζύμια με δεντρολίβανο: Ενσωματώστε στη ζύμη ψιλοκομμένο δεντρολίβανο και ψιλοκομμένο σκόρδο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας διπλώματος για να εμπλουτίσετε το ψωμί με αλμυρά αρώματα.

  3. Μπαγκέτα με προζύμια με ελιές και μυρωδικά: Διπλώστε στη ζύμη τις ελιές χωρίς κουκούτσι και ένα μείγμα φρέσκων μυρωδικών όπως θυμάρι, βασιλικό και ρίγανη πριν τη διαμορφώσετε σε μπλούζα.

Αυτές οι παραλλαγές προσφέρουν μοναδικές γεύσεις και υφές διατηρώντας παράλληλα τις απολαυστικές λεπτομέρειες μιας κλασικής μπαγκέτας με προζύμια.

Πηγές τροφίμων Έμπνευση για τη συνταγή

Αυτή η συνταγή για ψωμί με μπαγκέτα με προζύμι αντλεί έμπνευση από διάσημους Γάλλους σεφ όπως η Julia Child, ο Pierre Hermé και ο Éric Kayser. Η δέσμευσή τους στις παραδοσιακές γαλλικές τεχνικές ψησίματος και η αφοσίωσή τους σε ποιοτικά συστατικά έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό αυτή τη συνταγή. Ενσωματώνοντας την τεχνογνωσία και το πάθος τους σε αυτή τη συνταγή, προσπαθούμε να σας προσφέρουμε μια αυθεντική και αξέχαστη γαστρονομική εμπειρία.

Τώρα, μπείτε στην κουζίνα σας και ξεκινήστε το ταξίδι της δημιουργίας αυτού του εκλεκτού ψωμιού μπαγκέτα με προζύμι. Αφήστε τα αρώματα να γεμίσουν το σπίτι σας και η γεύση σας μεταφέρει στους γοητευτικούς δρόμους της Γαλλίας. Καλή όρεξη! 🥐🇫🇷

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button